IMKERIJ ZoemZoem welkom
Home Imkerij ZoemZoem Nieuws Bijen houden Scholing

Bijensteek.


Inleiding

Bijen- en wespensteken zijn over het algemeen pijnlijk, maar niet gevaarlijk.


Behandeling

Als u net bent gestoken en u hebt nog niet met uw hand over de plek gewreven, is de angel misschien nog zichtbaar. Het is een haarachtig uitsteekseltje met een klein zakje aan het uiteinde. Als u de angel ziet, verwijdert u die door een lichte druk op de huid uit te oefenen in de richting van de angel zodat deze omhoog komt. Dit kan bijvoorbeeld met een nagel. Probeer de angel niet aan te raken of er aan te trekken. Gebruik ook geen pincet.

Door druk op het zakje kan er nog meer gif onder de huid vrijkomen.


Als u de angel niet ziet, kunt u de pijn verzachten door een koud kompres op de plek te leggen. Een gewoon koud, nat doekje is heel geschikt, bijvoorbeeld een washandje dat u onder koud water hebt gehouden. IJs kan ook helpen, maar liever niet direct op de huid. Wikkel ijsklontjes in een washandje en houd dit tegen de plek waar u gestoken bent. Er zijn bij de drogist en apotheek ook middeltjes verkrijgbaar die de klachten van een steek kunnen verzachten.


De zwelling zal normaal gesproken na een paar uur verminderen. Is de zwelling echter na een dag niet verminderd of zelfs toegenomen, dan kunt u het beste de huisarts raadplegen.


Voorkomen

U kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat u wordt gestoken door een bij of wesp:Allergische reactie

In zeer zeldzame gevallen kunnen bijen- of wespensteken gevaarlijk zijn, zoals wanneer het slachtoffer een groot aantal keren is gestoken (bijvoorbeeld bij het ruimen van een wespennest) of omdat de steek een ernstige allergische reactie veroorzaakt. U kunt dan het beste direct medische hulp inroepen.


Een ernstige allergische reactie op een bijen- of wespensteek kunt u herkennen aan:


   * een vlekkerige uitslag

   * zwelling van de lippen en het gezicht

   * moeilijke ademhaling

   * eventueel braken of diarree


Het hart kan slechter gaan functioneren, de bloeddruk daalt en soms raakt de patiënt in shock.

Als dit gebeurt moet u direct medische hulp inroepen of een ambulance bellen.


Iedereen die weet dat hij allergisch is voor een bijen- of wespensteek kan met zijn arts overleggen of hij een injectiespuit met adrenaline bij zich moet dragen. Deze dient om in noodgevallen zichzelf te kunnen inspuiten. Ook familieleden en vrienden zouden moeten leren hoe ze de adrenaline moeten injecteren, voor het geval de persoon in kwestie het zelf niet meer kan.


Als u in uw mond of hals bent gestoken, kan de zwelling de ademhaling belemmeren. Wanneer dit gebeurt, is het raadzaam zo snel mogelijk medische hulp in te roepen. In afwachting van de hulp is het goed om op een ijsklontje te zuigen. Mensen die allergisch zijn voor bijen- en wespensteken lopen extra gevaar als ze op deze plaatsen gestoken worden.


Bron: www.medicinfo.nl